niedziela, 15 czerwca 2014

. . .

Moi Drodzy, mam dla Was niespodziankę, mianowicie, niedługo na blogu pojawią się zdjęcia inne niż do tej pory. Nic więcej Wam nie powiem.....

P.S Zdjęć spodziewajcie się w okolicach przyszłego weekendu.

A to na osłodę:

Przepyszna tarta truskawkowa, którą polubi cała Wasza rodzinka.
Przepis jest bardzo prosty:

Kruchy z truskawkami
ciasto: 350 g mąki, 150 g masła, 150 g cukru, szczypta soli, 3 żółtka, szczypta proszku do pieczenia
piana: 3 białka + 3 łyżki cukru
ok. 400 g truskawek (mogą być mrożone) + 2 łyżki cukru + 2 łyżki masła + szczypta kardamonu
Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone zimne masło, cukier oraz 3 żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w bawełnianą szmatkę i umieszczamy na 30 min. do zamrażalnika. Białka jajek ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru.
Truskawki podsmażamy na 2 łyżkach masła, dodając 2 łyżki cukru i szczyptę kardamonu. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta ścieramy na dno natłuszczonej formy do pieczenia, następnie dodajemy podsmażone truskawki. Ubite białka wykładamy na owoce i ścieramy pozostałą część ciasta. Ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C i pieczemy ok. 40 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. 

 



Smacznego!


1 komentarz:

  1. Omg, uwielbiam tarty !!★mnie by jeszcze pasowalo z bita smietana ☆

    OdpowiedzUsuń