P.S Zdjęć spodziewajcie się w okolicach przyszłego weekendu.
A to na osłodę:
Przepyszna tarta truskawkowa, którą polubi cała Wasza rodzinka.
Przepis jest bardzo prosty:
Kruchy
z truskawkami
ciasto:
350 g mąki, 150 g masła, 150 g cukru, szczypta soli, 3 żółtka,
szczypta proszku do pieczenia
piana:
3 białka + 3 łyżki cukru
ok.
400 g truskawek (mogą być mrożone) + 2 łyżki cukru + 2 łyżki
masła + szczypta kardamonu
Sposób
przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone zimne masło, cukier oraz 3 żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w bawełnianą szmatkę i umieszczamy na 30 min. do zamrażalnika. Białka jajek ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone zimne masło, cukier oraz 3 żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w bawełnianą szmatkę i umieszczamy na 30 min. do zamrażalnika. Białka jajek ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru.
Truskawki
podsmażamy na 2 łyżkach masła, dodając 2 łyżki cukru i
szczyptę kardamonu. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części.
Pierwszą część ciasta ścieramy na dno natłuszczonej formy do
pieczenia, następnie dodajemy podsmażone truskawki. Ubite białka
wykładamy na owoce i ścieramy pozostałą część ciasta. Ciasto
umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni C i pieczemy ok. 40
minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Omg, uwielbiam tarty !!★mnie by jeszcze pasowalo z bita smietana ☆
OdpowiedzUsuń